Gå til hovedindhold
Hjem

Top menu

  • Leder-login
  • Artikler
  • Medlemsservice

Main navigation

  • Afdelinger
    • Mikrobe (ikke startet i skole)
    • LørdagsMikro (0-1 Klasse)
    • MandagsMikro (0-1 klasse)
    • MandagsMini (2-3 klasse)
    • TirsdagsMini (2-3 klasse)
    • Junior (4-5 klasse)
    • Trop (6-9 klasse)
    • Klan (afsluttet folkeskole)
    • Ledere
    • Forældrepatruljen
    • Materiel- og hytteudvalg
    • Tikøb - familiespejd
  • Gruppen
    • Bestyrelsen
    • Ledergruppen
    • Om gruppen
  • Kalender
    • Abonner på kalenderen
    • Se kalender
  • Praktisk information
    • Uniformsguide
    • Oprykning til ny afdeling
    • Bestil nyt tørklæde
    • Forsikring
    • Håndtering af hjemve
    • Hvad er spejder?
    • Kontingent
    • Medlemskab
    • Pakkelister
    • Spejderforældre
    • Spejderleder?
    • Udmeldelse
    • Bæredygtighed og økologi
    • Juletræssalg
    • Snittebevis / knivbevis
  • Leder-login
  • Artikler
  • Medlemsservice
  • Bliv spejder
Kniv, Sav og Øksebevis
Kniv, Sav og Øksebevis
Fotograf
DDS

Snittebevis / knivbevis

For spejdere er det at bruge kniv, sav og økse en lige så naturlig del af hverdagen, som det er at bruge sikkerhedssele, når man kører bil. Det er en oplevelse, der adskiller spejderlivet fra mange andre fritidsaktiviteter. Samtidig er det et stærkt socialt element, da spejderne elsker at sidde med kammeraterne rundt om bålet og snitte i en pind.

Kniv, sav og økse er værktøjer, vi bruger med ansvar. Vi går højt op i sikkerheden, både for dem, der benytter værktøjet, og for dem, der er i nærheden, mens det bruges.

Som ledere er det vores ansvar at stole på børnenes evner og have tillid til, at de kan bruge værktøjet sikkert og følge de regler, vi har. Heri består forskellen på at være til spejder og at være hjemme: Til spejder har børnene selv et medansvar for, at arbejdet udføres sikkert, uanset om vi er i hytten, i skoven eller på tur. Derfor er disse beviser også de eneste mærker, man kan miste, hvis lederen vurderer, at spejderen ikke kan håndtere de pågældende værktøjer korrekt. Sker dette, vil vi dog altid indgå en dialog med jer forældre, da vi ønsker, at spejderlivet skal være en succesoplevelse for alle.

Hos Espergærdespejderne er strukturen således:

  • Mikrospejdere kan tage et snittebevis.
  • Minispejdere og opefter kan tage knivbevis og savbevis.
  • Juniorspejdere og opefter kan tage øksebevis.
  • Familiespejdere: Her er forældrene sammen med børnene, og forældrene har derfor det fulde ansvar for børnenes brug af kniv.

     

Spejdernes rettigheder med beviserne

Snittebevis Mikrospejdere med snittebevis må sidde stille under voksent opsyn og bruge kniv. De skal lægge kniven tilbage i tasken/kassen, når de er færdige med at bruge den.

Knivbevis Minispejdere med knivbevis må gå rundt med kniven i bæltet, under hensyntagen til den generelle lovgivning på området, og må benytte kniven til relevante formål. Lederne vil altid sige når knivene skal pakkes væk og hvornår de må bæres.

Savbevis Minispejdere med savbevis må selvstændigt håndtere en sav.

Øksebevis Juniorspejdere med øksebevis må selvstændigt håndtere en økse, men en voksen skal altid orienteres, og de må ikke være alene, når de hugger brænde.

 

Krav til snittebevis

Spejdere med snittebevis lærer de samme grundlæggende regler om brug af kniv som de større børn, men de må ikke gå rundt med kniven. De får snittebeviset, når de:

  • Har lært at bruge kniven rigtigt.
  • Har vist, at de kan sidde stille og arbejde med kniven.
  • Kender til sikkerhedsreglerne omkring brugen af kniven.

Snittebeviset udleveres af mikrolederen og sys på uniformens højre ærme.

 

Krav til knivbevis

Spejdere med færdighedsmærket "Kniv" skal kunne følgende:

  • Være fortrolige med kniven, herunder kende de korrekte navne på knivens og skedens forskellige dele.
  • Kende sikkerhedsreglerne og vide, hvorfor de er, som de er.
  • Overholde sikkerhedsreglerne i praksis.
  • Vide, hvordan man passer på og vedligeholder sin kniv.

For at få knivbeviset skal spejderne op til en individuel prøve, hvor de både skal fortælle om kniven, sikkerhed og vedligeholdelse samt vise, at de kan snitte sikkert.

Generelle regler for brug af kniv:

  • Hold kniven ren, tør og skarp. En sløv kniv smutter nemt, fordi du skal bruge flere kræfter på at skære. Den skal holdes ren og tør, da den ellers vil ruste og blive sløv.
  • Kniven skal være i skeden, når du ikke bruger den. Skeden er det sikreste sted at opbevare kniven, når den ikke er i brug. Hvis du sætter den i en rafte eller lægger den på jorden, kan andre overse den og skære sig på den – eller du risikerer at glemme den.
  • Skær altid væk fra dig selv. Hvis kniven smutter, skærer du ikke i dig selv.
  • Sid ned, når du snitter. Du har bedst kontrol over kniven, når du sidder ned.
  • Skær altid foran dine knæ, og pas på andre. Du skal sidde, så du ikke skærer dig i knæene, hvis kniven smutter for dig. Tænk over, hvordan du sidder bedst uden risiko for dig selv og andre. Sikkerhedsafstand: Stil dig op, spred armene ud og før dem rundt i en halvcirkel foran dig. Der må ikke opholde sig andre inden for denne radius, mens du snitter.
  • Kniven er ikke legetøj. Kniven er et skarpt værktøj, og man kan komme til skade, hvis man ikke passer på. Leg derfor aldrig med kniven.
  • Anvend fast underlag, når kniven bruges til madlavning eller lignende.
  • Brug kniven korrekt. Lad være med at hugge med den, og kast den ikke ned i jord og sand. Det bliver den sløv af.
  • Aflever kniven korrekt. Når kniven gives til en anden, skal bladet vendes bort fra modtageren. Hold på bladet (ryggen) med tommel- og pegefinger.

 

Vedligeholdelse

En kniv skal holdes ren, tør og skarp.

Rengøring Efter brug tørres kniven af for harpiks og andet snavs. Tip: Hvis kniven er blevet meget beskidt, må man vaske den med sæbevand. Er skæftet af træ eller læder, kan man give det lidt olie eller voks, så det ikke tørrer ud. En læderskede skal også behandles med voks eller læderfedt for ikke at tørre ud. Harpiks renses af med husholdningssprit.

Skærpning En kniv af god kvalitet holder sig skarp længe, hvis den ikke mishandles, men alle knive skal skærpes en gang imellem. Eksempelvis sløver sisal og papir mere end friskt træ.

  • Hvis der ikke er større hakker i æggen, kan man bruge et strygestål. Det slider ikke så meget på bladet og er rimeligt let at bruge, når man først har lært det.
  • Er kniven meget sløv, eller er der kommet hakker i æggen, må man bruge en slibesten.

Der findes flere forskellige typer slibesten, men der er altid to ting, man skal huske på:

  1. Stenen skal fugtes med vand eller et andet smøremiddel, afhængigt af hvilken sten man bruger.
  2. Bladet skal altid holdes i samme vinkel i forhold til stenen, når man sliber.

Filer

Kniv, Sav og Øksebevis

Kontakt

Espergærdespejderne
Idrætsvej 16
3060 Espergærde
Danmark

24847097 eller 61654361
post@spejd3060.dk

Følg os på

Læs vores cookiepolitik her

En del af

Det Danske Spejderkorps logo